1. Mezoterapi Nedir?
Mezoterapi ciltte gençleşme ve sıkılaşma ve bölgesel yağlanmadan kurtulmak için vitaminler, enzimler, hormonlar ve bitki ekstrelerinin enjeksiyonudur.
İlk kez Fransız doktor Michel Pistor tarafından 1950 yılında uygulanmış bir tekniktir. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere tüm dünyaya yayılmıştır.
Günümüzde şu alanlarda kullanılmaktadır.
- Göbek, kalça, basenler, ayaklar, kollar ve yüz bölgesindeki bölgesel yağlardan kurtulmak
- Selüliti azaltmak
- Kırışıklıklar ve çizgilenmeleri yok etmek
- Vücudu yeniden şekillendirmek
- Lekeleri gidermek
- Saç dökülmesini önlemek
Mezoterapi tekniğinde çok ince iğnelerle cildin orta tabakası (mezoderm) içine bir seri enjeksiyonlar yapılır. Mezoterapinin mantığında hasara uğramış deride kan akımını artırmak ve enflamasyonu baskılamak yatmaktadır.
Mezoterapide enjekte edilen maddeler için standart bir formül yoktur. Aşağıdaki maddeleri içeren birçok etken madde kullanılmaktadır.
- Vazodilatatör (damar genişletici) ve antibiyotik gibi reçete ile alınabilen ilaçlar
- Kalsitonin ve tiroksin gibi hormonlar
- Kollajenaz ve hiyalüronidaz gibi enzimler
- Bitki ekstreleri
- Vitamin ve mineraller
2. Mezoterapi Ücretleri Ne Kadardır?
Mezoterapi ücretleri mezoterapide kullanılan ürünlere ve mezoterapinin kaç seans uygulanacağı ile ilişkilidir. Genel olarak, tek seans ücreti 400-1200 TRY arasında değişmektedir. Mezoterapi estetik bir uygulama olduğundan ve tıbbi olarak zorunlu olmadığından sosyal güvenlik kurumları ödememektedir.
3. Nasıl Hazırlanmak Gerekiyor?
4. Mezoterapi Nasıl Uygulanır?
Her seansta cildinize uyuşukluk veren kremler sürülebilir veya bazen sürülmeden de yapılabilir. Çok ince iğnelerle cilt içine iğneler yapılır. Bazen bu iğneler mezoterapi tabancası adı verilen her enjeksiyonda eşit miktarda solüsyon enjekte etmeye yarayan tabancalarla yapılır.
Mezoterapi enjeksiyonları ciltte 1 mm ile 6 mm arasında değişen derinliklere yapılabilir. Ne kadar derinliğe yapılacağı hangi tür tedavi yapıldığı ile yakından ilişkilidir. Enjeksiyonlar cilde dik olarak ya da açılı olarak yapılabilir. Bazen napaj adı verilen yöntemle çok hızlı biçimde çok yüzeyel seri enjeksiyonlar yapılır. Bu teknikte her enjeksiyonda çok az miktarda etken madde cilde enjekte edilmiş olur.
Mezoterapinin etkinliğinin tam olarak ortaya çıkması için genellikle birkaç seans gerekecektir. tekrarlar genellikle 3-15 gün arasında gerçekleşir. Genellikle başlangıçta 7-10 gün ara ile enjeksiyonlar yapılır. Etki ortaya çıkmaya başlandığında iki haftada bire düşülebilir.
5. Tedavi Ne Kadar Etkilidir?
6. Liposuction (Yağ Aldırma) ve Mezoterapi
Liposuction yöntemi ile karın, kalça ve basenlerdeki yağ kalıcı olarak alınır. Plastik cerrahlar liposuction yöntemi ile ciltten açtıkları delikler yoluyla plastik tüplerle yağ dokusu içerisine girerler ve yağı vakumla vücut dışına alırlar. Liposuction anestezi altında uygulanan bir cerrahi işlemdir.
Mezoterapi uygulamasında aslında ‘enjeksiyon lipolizi’ yöntemi uygulanır. Yani yağ dokusu içerisine fosfatidilkolin ve deoksikolat verilerek yağ hücrelerinin parçalanması sağlanır.
Mezoterapinin Yan Etki ve Riskleri
Mezoterapi uygulamaları yan etki ve riskleri açısından son derece güvenli bir yöntemdir. Ancak aşağıdaki yan etkiler enjeksiyon sonrasında görülebilmektedir.
- Bulantı
- Ağrı
- Duyarlılık
- Ödem
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- Berelenme
- Enjeksiyon bölgesinde tümsekcikler oluşması (geçicidir)
- Ciltte kararma
- Enfeksiyon
- Nedbelenme
Mezoterapide İyileşme Dönemi
Mezoterapi için Son Söz
Saç Dökülmelerinde Mezoterapi
Saç dökülmesi amacıyla mezoterapi yapılan kişilerde
- Saç folükülleri ve çevresindeki hormonal dengesizlik düzelir.
- Saça besleyici vitaminler verilir.
- Saç folikülü çevresindeki kan akımı düzelir. Saç mezoterapisi ürünlerindeki sadece finasterid ve minoksidilin etkili olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.