Yüzdeki Lekeler İçin 8 Tedavi Yöntemi

Yüz Lekesi Nedenleri

Hiperpigmentasyon terimi yüzdeki lekeler için kullanılan tıbbi bir terimdir. Yüzdeki lekeler deride melanin adı verilen pigmentin aşırı üretiminden kaynaklanır ki bu da akne (sivilce) skarlarından güneş yanıklarına ve hormonal değişimlere kadar birçok nedene bağlı olabilir.

Yüzünüzde lekeler varsa yalnız değilsiniz. Bu cilt sorunu ile mücadele eden birçok kişi vardır. Ayrıca birçok tedavi alternatifi de bulunmaktadır.

Bu yöntemler evde kullanabileceğiniz ürünlerden ciddi tıbbi işlemlere kadar geniş bir aralığa sahiptir.

Yüzdeki lekeler (yüz lekeleri)

Leke Kremleri ve Yüzdeki Lekeler

leke kremleri genellikle raf üstü reçetesiz satılan ve pigmentasyonu azaltan içeriklere sahip kremlerdir. Bu kremlerin birçoğunun reçete ile alınabilen daha güçlü formları da bulunmaktadır. Leke kremleri genellikle günde bir ya da iki kez ve uzun süre kullanılır. Bu lokal tedavilerin jel formları da bulunmaktadır.

Yüzdeki lekeler için kullanılan kremler içinde bulunan sık etken maddeler şunlardır.

  • Hidrokinon
  • Meyan kökü ekstresi
  • N-asetilglukozamin
  • B3 vitamini (niasinamid)
Yüzdeki lekeler (yüz lekeleri)

Leke kremlerini yüz lekeleri olan kimler denemelidir?

Yüz lekelerini beyazlatan krem ya da jeller melazma ve yaşa bağlı lekeler gibi yüzeyden kabarık olmayan yüz lekeleri için uygundur. Çoğu cilt tipinde lokal renk değişikliklerinde etkilidirler. 

Yüz lekeleri için raf üstü reçetesiz satılan kremlere kolay ulaşılabilir çözümlerdir fakat tedavi süresi reçete ile satılan ürünlere göre daha uzundur. 

Yüzdeki lekeler (yüz lekeleri)

Cilt Asitleri (Yüz Asitleri) ve Cilt Lekeleri

Yüz asitleri ya da cilt asitleri cildin üst kısmında bulunan tabakanın dökülmesini sağlayarak etki gösterir. Ciltteki hücreler soruduğu zaman yeni çoğalan hücreler eskisinin yerini alır. Bu da cildin renginin açılmasına ve genel olarak ciltte pürüzsüz bir hal oluşuma neden olur.Yüzdeki lekeler için kullanılan bir çok yüz asidi reçetesiz raf üstü şekilde satılmaktadır. Popüler olanları şunlardır.

  • Alfa hidroksi asitler (glikolik asit, laktik asit, malik asit, tartarik asit)
  • Azelaik asit
  • Kojik Asit
  • Salisilik Asit
  • C vitamini (L-askorbik asit)

Yüz asitlerini cilt lekeleri için kimler denemelidir?

Yüz asitleri açık cilt rengine sahip olan kişilerde hafif yüz lekelerinde etkilidir. 

Retinoidler ve Yüz Lekeleri

A vitamininden türetilen retinoidler raf üstü cilt bakım ürünlerinin içinde en sık bulunan etken maddelerden bir tanesidir. Molekül yapısının küçük olması ciltte derin tabakalara nüfuz edebilmesini ve bu nedenle epidermis altındaki tabakaların da tedavi edilebilmesine imkan verir.

Retinoidler hem raf üstü hem de reçete ile satılmaktadır. Bununla birlikte, raf üstü ürünler daha güçsüzdür. Bir kaç aylık retinoid kullanımından sonra etki ortaya çıkmamışsa doktorunuzla kuvvetli bir retinoid olan tretinoin kullanımı konuşulabilir.

Kimler Retinoid Kullanmalıdır?

Raf üstü retinoidler yüzde lekeleri olan hemen her cilt tonunda güvenle kullanılabilir, ancak koyu bir cildiniz varsa ve bu ürünleri uzun süre kullanacak iseniz doktorunuzla konuşmak faydalı olabilir.

Şunu da unutmamak gerekir ki retinoidler çoğu kez yüzdeki lekeler ya da cilt lekeleri için değil kırışıklıklar için kullanılmaktadır. Bu nedenle retinoidler en iyi ilk sıra ilaç grubu olmayabilir.

Kimyasal Peeling ve Yüz Lekeleri

Kimyasal peeling yüzdeki lekeleri tedavi etmek amacıyla yüksek konsantrasyonda asit kullanımıdır. Kimyasal peeling sonrasında epidermis yenilenerek hiperpigmentasyon düzelir ya da azalır. Kuvvvetli kimyasal peeling ajanları deride epidermisin de altına nüfus ederek daha iyi sonuçlar alınmasına neden olabilir.

Birçok kimyasal peeling solüsyonu yüzdeki lekeler için kullanılmak amacıyla raf üstü satılmasına rağmen profesyonel-seviye bir peeling işleminin doktor ofisinde yapılması daha uygundur. Bu tarzdaki peeling işlemleri daha güçlü he hızlı sonuç vermektedir.

Kuvvetli asit olduklarından dolayı ofiste uygulanan peeling işlemlerinin yan etkisi de raf üstü ürünlere göre daha fazladır. Ancak peeling sonra etkili bir bakım yan etkileri minimale düşürmektedir. Yüz lekeleri için kimyasal peeling yöntemi etkili yöntemlerdendir.

Kimyasal Peeling

Hem evde yapılan hem de ofiste uygulanan peeling işlemlerinin yan etkileri kızarıklık, irritasyon ve kabarcık oluşumudur. Peeling işlemi uygun yapılmadığında nedbe dokusu da ortaya çıkabilir.

İşiniz gereği sürekli olarak dış ortamlarda iseniz kimyasal peeling sizin için uygun olmayabilir. Kimyasal peeling cildi güneş ışığına karşı hassaslaştırır. Peeling sonrası yeteri kadar güneş koruyucu krem kullanılmazsa yüz lekelerinde artış ortaya çıkabilir. Özellikle son peeling seansı sonrasındaki bir hafta korunma açısından çok daha önemlidir.

Kimyasal Peeling’i kimler denemelidir?

Aşağıdaki durumlarda kimyasal peeling sizin için uygun olabilir:

  • Yaşa bağlı cilt lekeleri
  • Güneş hasarı
  • Melazma
  • Yamalı cilt

Kimyasal peeling ayrıca açık renkli tenlerde daha etkilidir ve yüz asit ürünlerinden daha hızlı etki gösterirler.

Lazer Peeling ve Yüz Lekeleri

 Lazer peeling (soyma) hiperpigmentasyonu azaltmak için lazerin pigmente dokuya hedeflenmesidir.
İki tip lazer vardır. Ablatif ve ablatif olmayan. Ablatif lazerler çok güçlüdürler ve lazer işlemi ciltten bir tabakanın ortadan kalkmasını sağlar.  Ablatif olmayan lazerler ise cildin dermis tadabasını hedef alır ve kollajen üretimini artırır ve ciltte sıkılaşma sağlar. Ablatif lazerler güçlüdür ancak yan etkilere neden olabilir. Hem ablatif hem de ablatif olmayan lazerler ciltte sıkılaşma sağlarlar ve cilt tonüsünü artırırlar. Cilt lekeleri için hangi tür lazer kullanılması gerektiği muayenenizden sonra anlaşılacaktır.

Lazerle Leke Tedavisi
Lazerle Leke Tedavisi

Kimler Lazer Peeling Denemelidir?

Cilt şekillendirmede herkese uygun bir tedaviden bahsedilemez. Ablatif lazerler açık ten rengine sahip kişilerde daha iyi sonuç verecektir. Ablatif olmayan lazerler ciltte renk açmaya değil rengin koyulaşmasına neden olabilirler. Hangi tip lazerin kullanılacağını doktorunuzla konuşmanız en doğrusu olacaktır. 

Şiddetli Vurgulu Işık (IPL) ile Leke Tedavisi

IPL tedavisi bir tür ablatif olmayan (fraksiyonel) lazer tedavisidir. Fotofasiyal adı ile de bilinir. IPL tedavisi dermiste kollajen üretimini artırır. Genellikle çoklu seanslar şeklinde uygulanır. 

IPL genellikle yaygın leke sorunlarında kullanılır, ancak düz (kabarık olmayan) lekeler genellikle daha iyi cevap vermektedir. IPL ayrıca cillteki kırışıklıkların giderilmesinde, örümcek kılcal damarların tedavisinde ve genişlemiş gözeneklerin tedavisinde de kullanılır. 

Kimler IPL denemelidir?

IPL tedavisi genellikle açık renkli ciltlerde daha uygundur.

Lazerle Leke Tedavisi

Mikrodermabrazyon

Mikrodermabrazyon genellikle ofiste uygulanan ve sadece epidermisi (yüzeyel) etkileyen cilt lekelerinde kullanılmaktadır.Mikrodermabrazyon esnasında doktor kablolu fırçası olan matkap şeklinde bir alet tutmaktadır. Bu aletle cilt üzerinde gezilir ve cildin yüzeyel tabakası olan epidermis fırça darbeleri ile ortadan kaldırılır. İdeal sonuç için işlem bir kaç defa tekrarlanır.

Dermabrazyon (mikrodermabrazyon)
Dermabrazyon (mikrodermabrazyon)

Kimler Mikrodermabrazyon için uygun adaydırlar?

Mikrodermabrazyon yüzeyel skarlarda etkilidir. Bu konuda doktorunuz sizi yönlendirecektir. Açık ten rengine sahip kişilerde daha uygundur.

Dermabrazyon

Dermabrazyon işleminde de epidermis kaldırılır, ancak etkisi dermise doğru uzanarak devam eder.Dermabrazyon bazen kırışıklıkları ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. Ancak tarihsel olarak dermabrazyon genellikle aşağıdaki doku sorunlarında kullanılmıştır.

  • Akne (sivilce) skarları
  • Yaşla ilişkili lekeler
  • Su çiçeği sonucu oluşan lekeler
  • Travma skarları
  • Güneş hasarı

Mikrodermabrazyonda olduğu gibi dermabrazyonda da hekiminiz ucunda kablolu bir fırça ya da diğer soyucu bir bölüm olan matkap şeklinde bir cihazı cildiniz üzerinde gezdirecektir. Bu şekilde epidermis ve dermisin üst kısmı ortadan kaldırılır. 

Dermabrazyon (mikrodermabrazyon)

Dermabrazyon kimlere uygundur?

Dermabrazyon pigmentasyonu azaltmak için  mikrodermabrazyon seanslarını bekleyecek kadar uzun süresi olmayan kişilerde uygun bir yöntem olabilir.

Açık renkli cildi olan kişilerde daha uygundur. Orta tonda bir cilt rengine sahip kişilerde ciltte koyulaşmaya neden olabilir. Ancak yeni ortaya çıkan yüz lekeleri genellikle sekiz hastalık bir süre içinde kendiliğinden ortadan kaybolmaktadır. 

Cilt Rengine Göre Uygun Yöntem Seçimi

Cilt tonu (rengi) tedavinin şiddetini, seans sayısını ve uzunluğunu etkileyen önemli bir faktördür. Açık, orta ve koyu cilt rengi olan kişiler bazı aynı tedavileri kullanabilir, ancak daha koyu cilt tonuna sahip kişilerde etkili sonuç için genellikle daha uzun süreye ihtiyaç olmaktadır. Açık cilt tonu çoğu leke tedavilerine iyi cevap vermektedir.Eğer cildiniz çok çabuk esmerleşiyorsa ve koyu bir cilt tonunuz varsa aşağıdaki uygulamalar sizin için uygun olmayabilir.

  • Yüksek şiddetli lazerler 
  • IPL terapi

Orta cilt tonuna sahip kişilerde aşağıdaki yöntemler daha uygun olabilir.

  • Kimyasal Peeling
  • Mikrodermabrazyon

Koyu renkli ciltlerde ise aşağıdaki yöntemler daha uygundur.

  • Glikolik asit
  • Kojik asit
  • Raf üstü leke kremleri
  • Mikrodermabrazyon
  • Düşük şiddetli kimyasal peeling
  • Lazer tedavileri-sadece fazla seans ve düşük şiddet uygulandığında

Topikal leke kremlerinin etkili olabilmesi için uzun süre kullanılmaları gerekmektedir. Hangi tedavi olursa olsun sabır tedavide önemlidir.

Doktorunuzla Konuşun

Doktorunuz cilt lekelerinin kökenini sizde daha iyi tespit edeceği için en uygun tedaviyi de kendisi size önerecektir. 

Hangi tedavi seçilirse seçilsin tedaviden sonra güneşten cildinizi korumak her halukarda çok önemlidir. Her gün mutlaka güneş kremlerinizi kullanın. Hava bulutlu bile olsa sabahları mutlaka kreminizi sürün ve gün içinde gerekirse yenileyin. En az 30 koruma faktörlü (SPF=sun protection factor) krem kullanın.

Scroll to Top